صدای کولر گازی معمولا تا حدی طبیعی است؛ اما اگر شکلی عجیب و غریب پیدا کند و در طول روز ادامه داشته باشد، باید برای آن به فکر چاره باشید. چون صدا های مختلف کولر گازی می توانند نشان دهنده یک مشکل متفاوت باشد. سیستم های تهویه و کولرهای گازی جدید، طوری طراحی و مهندسی شده اند که صدای کمی تولید کنند.
اما اگر صدای آن به شکل آزاردهنده ای ادامه دار شده است، حتما برای برطرف کردن آن اقدام کنید. چون نادیده گرفتن آنها می تواند مشکلات جزئی را به هزینه های زیاد تبدیل کند. دلایل تولید صدا در کولر گازی مختلف هستند، اما آشنایی با آنها باعث می شود که در مرحله عیب یابی این مشکل، دقیق تر عمل کنید.
منشا ایجاد صدای کولر گازی
صدا های مختلف کولر گازی می توانند نیاز به یک تنظیم ساده تا تعمیرات پرهزینه و تعویض قطعه را نشان دهند. بنابراین هرچه زودتر بتوانید علت آنها را تعیین کنید و مشکلات را حل کنید، بهتر است. پس از شنیدن هر صدایی در کولر ، استفاده از آن را متوقف کنید. همچنین در صورتی که دانش فنی ندارید، اقدام به باز کردن بدنه کولر نکنید.
اما به هر حال شما قبل از هر کاری، باید مشخص کنید که صدا از کدام بخش کولر گازی است. دلایل تولید صداهای مختلف در کولر گازی از جمله صدای سوت مانند کولرگازی یا پیچیدن باد در کولرگازی، صدای لرزش و تکان خوردن کولرگازی یا ضربه یا کوبیده شدن در کولر گازی، جیر جیر از یونیت خارجی و یونیت داخلی، وزوز کولر گازی یا کلیک کولر گازی و صدای هیس مانند یا نشتی از کولرگازی، مختلف هستند و باید منشا آنها را برای تعمیر این دستگاه پیدا کنید.
این آموزش برای شما مفید خواهد بود: نحوه فعال کردن گرمایش کولر گازی
عیب یابی صدای کولر گازی
صدای سوت مانند کولرگازی
اگر صدایی که از کولرگازی شما به گوش می رسد شبیه صدای سوت است، باید لوله ها و تجهیزات را بررسی کنید. چون استفاده از لوله ها و تجهیزات نامناسب می تواند باعث تولید این صداها در کولر گازی شود. اگر سیستم کولرگازی شما قدیمی است یا در طول مدت استفاده از آن قطعاتی را تعویض کرده اید، منشا تولید صدای کولر شما می تواند عدم سازگاری قطعات جدید و قدیمی با یکدیگر باشد.
علاوه بر این موارد، صدای سوت مانند کولر گازی، می تواند به دلیل آسیب دیدن یا ایجاد شکاف و نشتی در داکت ها نیز باشد. چون با گذشت سال ها، فرسودگی این قطعات امری طبیعی به شمار می آید و هوا می تواند از طریق روزنه های شکاف های داکت ها به بیرون درز کند. همین اتفاق منجر به تولید صدای سوت مانند می شود. همچنین امکان دارد این صدای سوت مانند، ناشی از گرفتگی فیلتر باشد.
چون فیلتر کولر گازی، بر اثر گذشت زمان با گرد و خاک و آلودگی های مختلف کثیف می شود و نیاز به تعویض یا تمیز کردن دارد. همین عوامل باعث مسدود شدن جریان هوا می شوند و به تولید صدای ناهنجار کولر گازی می انجامند. برای جلوگیری از این اتفاق، شما باید به صورت مرتب، فیلتر کولرگازی خود را تمیز کنید.
صدای پیچیدن باد در کولرگازی
اگر صدای کولر گازی شما شبیه صدای هیاهو یا پیچیدن باد است، باید برای سرویس این دستگاه اقدام کنید. این مشکل می تواند می تواند به دلیل فرسوده شدن اجزا و قطعات فنی کولر گازی باشد.
منشا این مورد از دلایل تولید صداهای مختلف در کولر گازی، می تواند خرابی موتور فن و پره های خم شده یا تعویض شده کویل باشد. برای جلوگیری از بروز این مشکل، باید به صورت مدام یا سالیانه، برای سرویس کولر گازی خود اقدام کنید.
صدای لرزش و تکان خوردن کولرگازی
در اغلب موارد، صدای لرزش و تکان خوردن ناشی از شل شدن برخی از قطعات داخلی است. چون امکان دارد که بعضی از قسمت های سیستم کولر گازی که بیشتر از قطعات دیگر حرکت می کنند، به مرور زمان شل شوند.
همچنین شل شدن چند پیچ در ساختار کولرگازی نیز می تواند منجر به تولید صدای کولر شود. شما می توانید با استفاده از پیچ گوشتی مناسب، این پیچ ها را محکم کنید. اگر مهارت کافی برای این کار را ندارید حتما باید برای انجام این کار، از یک تعمیرکار متخصص کمک بگیرید
بیشتر بخوانید: علت باد گرم کولر گازی پاناسونیک
صدای ضربه یا کوبیده شدن در کولرگازی
این هم یکی از صدا های مختلف کولر گازی است. صدای کوبیده شدن یا کوبش، یک علامت مشخص و واضح برای شل شدن یا شکستگی قطعات داخلی کمپرسور کولرگازی محسوب می شود. البته این نوع صدای کولر ، از نشانه های سوختن کمپرسور نیز محسوب می شود.
صدای جیر جیر از یونیت خارجی و یونیت داخلی
صدای جیر جیر یا صدای جیغ کولر گازی، ممکن است به دلیل سایش دو تکه فلز بر روی هم باشد. همچنین این صدا ممکن است ناشی از خراب بودن کمپرسور، خراب بودن موتور فن بیرونی، خراب بودن موتور بلوور و خرابی دهنه آن نیز باشد.
بنابراین شما قبل از هر چیز باید مشخص کنید که منشا این صدای کولر از یونیت داخلی است یا یونیت خارجی. اگر شما صدای کولر را از یونیت خارجی می شنوید، می تواند به دلیل خراب شدن کمپرسور و خراب شدن موتور فن باشد. اما در صورتی که صدای کولر را از یونیت داخلی می شنوید، ممکن است به دلیل آسیب دیدن فن بلوور باشد.
فن بلوور وظیفه دارد تا هوای گرم محیط را خنک کند و دوباره هوای سرد را به داخل محیط هدایت کند. علاوه بر این ها، اگر بلبرینگ به درستی روغن کاری نشده باشد یا آسیب دیده باشد یا تسمه های بلوور در محل قرار گیری خود دچار لغزش شوند، منجر به ایجاد صدای جیر جیر در کولر گازی می شوند.
صدای وزوز کولر گازی
شنیدن صدای وزوز، ممکن است به دلیل مشکلات الکتریکی این دستگاه باشد. همچنین عواملی مانند از کار افتادن موتور، اشکال در سیم کشی، خراب شدن خازن، خراب شدن کمپرسور، جرقه زدن کولر گازی، شل شدن قطعات و لوله های گاز مبرد، از دیگر عوامل تولید این نوع صدای کولر گازی است. در صورت شنیدن این صداها، باید هر چه زود تر برای عیب یابی و تعمیر آن، اقدامات لازم را انجام دهید.
صدای کلیک کولر گازی
اگر در زمان کار کردن کولر گازی صدای کلیک شنیدید، امکان گیر کردن یک جسم کوچک درون فن بلوور وجود دارد که با چرخش فن، این شیء با فن برخورد می کند و باعث ایجاد صدای کلیک می شود. اگر هنگامی که کولر گازی را روشن می کنید این صدا را می شنوید، اما کولرگازی شروع به کار نمی کند، امکان وجود اشکال برق در ترموستات، کمپرسور و یا خازن وجود دارد. خراب شدن رله سیستم و یا از کار افتادن کنتاکتورها نیز از دیگر دلایل ایجاد صدا هستند.
صدای هیس مانند یا نشتی از کولر گازی
شنیدن صدای هیس مانند یا صدای نشتی از پنل های کولرگازی، یکی از بدترین صداها است و خبر از بروز مشکلی جدی در دستگاه می دهد. بنابراین شما با شنیدن این صدا باید فورا دستگاه را خاموش کرده و به یک تعمیرکار متخصص مراجعه کنید.
اصلی ترین عوامل صدای هیس مانند در کولر گازی، عواملی مانند نشت داکت یا لوله ها، خرابی شیر انبساط، قرار نگرفتن فیلتر هوا در سر جای خود، نشت گاز مبرد، ایجاد سوراخ در بدنه و موارد دیگر هستند.